Aranyárban a kézfertőtlenítő és a szájmaszk – Kizárólag az ügyeskedők tehetnek róla? NEM!

  • 11 hónap telt el
  • 1193 látogató olvasta
  • 0 0

Sajnálatos módon a koronavírus az utóbbi hetekben, hónapokban szerves része lett a mindennapjainknak. A híradók és az internetes hírportálok másról sem szólnak, csak a járvány általi megbetegedésekről, elhalálozásokról. Azonban a már önmagában is negatív hírek árnyékában mindig hallani még szörnyűbb, az emberi erkölcsösségen jóval túlmutató történésekről.

Ezek nem mások, mint a nehéz helyzetben is nyerészkedő, extra profitot hajhászó kereskedők (tisztelet a kivételnek). Azt mi sem tagadjuk, hogy a hiénák mindig is jelen voltak, vannak és lesznek is a piacon, de vajon kizárólag ők hajtják fel a kézfertőtlenítők és a szájmaszkok árát? Miattuk drága a csirkemell és a burgonya? Jogosak a feljelentések? Ennek jártunk utána cikkünkben.

A legnagyobb probléma a készlethiány

A koronavírus megelőzésére szolgáló eszközök iránt pár héten belül robbanásszerű kereslet mutatkozott, amelyet a gyártók képtelenek voltak lekövetni. Már az egészségügyi dolgozók szájmaszkkal történő ellátása is akadozik, amely a „takarékos” használatra sarkallja őket. Ez nem jelent mást, minthogy az előírt 2 óra helyett tovább viselik az eszközt. Pedig, ha szigorúan betartanák a szabályokat, akkor is 4 maszkot kellene elhasználniuk egy 8 órás műszak alatt. Ez 122.000 magyarországi egészségügyi dolgozóval számolva (KSH, 2018. december) is közel 500.000 maszkot jelente minden egyes nap. Kiemelendő, hogy egyszer használatos eszközökről beszélünk.

A jelenlegi helyzetben közel 40.000 rendőrnek, katonáknak és tűzoltóknak is szükségük van a maszkokra, a lakosságról pedig nem is beszéltünk. Ez szintén több százezer darabbal növeli meg a szájmaszkok iránti keresletet egy napra vetítve.

Ha csak megnézzük, hogy a hazai börtönökben február 1-je óta a cikk megírásáig (szűk két hónap) közel 400.000 szájmaszkot gyártottak le, akkor láthatjuk, hogy mekkora a különbség a kereslet és a kínálat között, holott már ott is 3 műszakban megy a termelés. Természetesen hazánkban nem csak a büntetés-végrehajtási intézetekben gyártanak hasonló orvosi kiegészítőket, de mindenképp szemléletes adat.

Ezt a problémát csak fokozza, hogy számos hazai rendelést kínai gyártók elégetettek ki, amelyet mondanunk sem kell, hogy a járvány idején nem tudtak hiánytalanul teljesíteni. Sajnos a helyzeten az sem segít, hogy egyre több ország zárja le a határait, valamint saját orvosi eszközeikre ideiglenes exporttilalmat vezettek be. A magyarországi vészhelyzet kihirdetése napján is 120.000 maszk ragadt Hamburgban.

A fenti tényeket és a kereskedelem általános törvényét figyelembe véve, miszerint a növekvő kereslet az árak emelkedésével jár, sajnos nem kell meglepődnünk azon, hogy a pár hete még 50 forintos szájmaszk ma már 400-500 Ft vagy még több, persze, ha hozzájutunk.

A nagykerárak és a járulékos költségek sem alacsonyak

Számos alapítvány igyekszik segíteni az kórházakon, betegeken, időseken, de a gyártók és a nagykereskedők nem tartoznak közéjük. Nekik is vannak járulékos költségeik, amelyet szigorúan fel is számolnak és mint tudjuk mindig az fizeti meg, aki az ellátási lánc végén található, mégpedig a fogyasztó.

A napokban Újbuda polgármestere saját bőrén tapasztalhatta meg ezt a jelenséget: https://www.facebook.com/drlaszloimre/posts/616768115541158 . Dr. László Imre Kínából rendelt 50.000 szájmaszkot a kerület egészségügyi intézményei számára, amely 40.365.000 Ft-ba került. Az árban már benne foglaltatik a szállítási díj is, amelynek mértékéről pontos információt nem kaptunk. Annál inkább az államkasszába befizetendő plusz költségekről. Az ÁFA összege 10.898.550 Ft, a vámkezelés költségei 6.151.626 Ft-ra rúgtak. Ez összesen 17.050.176 Ft, amely a maszkok eredeti árának több mint 42%-a.

Azonban rendeljük bárhonnan ezeket az eszközöket mindenhol egekben vannak az árak. Már eleve bele kalkulálják a nehezebb alapanyag beszerzés és a körülményesebb határátkelés következtében felmerülő plusz költségeket, valamint a megnövekedett érdeklődésnek köszönhető adminisztrációs költségeket és még sorolhatnánk.

Ahogy az egyik külföldi webshopból lementett fotón is láthatjuk, az addig 1-2€-ba kerülő kézfertőtlenítők most 3-6x-os áron kaphatóak 6-12€-ért, de nincs ez másként a szájmaszkokkal sem.

A haszonleső nepperek is felhajtják az árakat

Minden tiszteletünk azoké a kereskedőké, akik a koronavírus okozta nehéz helyzetben olcsóbb áraikkal, akcióikkal vagy egyéb módon segítenek embertársaikon. Sajnos azonban ők vannak kevesebben, annál több a gyors meggazdagodást kereső nepper, mert máshogy őket nem nagyon lehet nevezni.

Az előző bekezdésekben leírtak miatt, aki most kezd bele a fertőtlenítő bizniszbe az már elkésett. Azt el kell felejteni, hogy valaki megveszi 300 Ft-ért, majd 2000 Ft-ért eladja az adott terméket. Sokan azonban még így is belevágnak a biztos bevétel érdekében és a termékenként elérhető 25-30%-os elérhető árrés reményében, amely legtöbb esetben alig 300-400 Ft. Viszont aki ebben a helyzetben, kimondottan ezért kezd bele a „kereskedelembe” arról meg van a véleményünk. Ahogy arról az amerikai testvérpárról, akik felvásároltak 18.000 darab kézfertőtlenítőt, amint meghallották az első koronavírussal kapcsolatos halálesetet az USA-ban.

A nagy haszon reményében a különböző online aukciós portálokon áruba bocsájtották portékájukat, sokszor 70x-es áron. Jól is ment az üzlet, az első 300 darabon gyorsan túladtak, majd a nem éppen fair kereskedés szemet szúrt a portálok üzemeltetőinek, akik sorra tiltották ki a srácokat felületeikről. Ahogy mindig, most is győzött az igazság. Az ügyészség nyomozást indított ellenük, de miután megbánták tettüket és eladományozták a megmaradt árut, ejtették az ügyüket. Így most egy tapasztalattal, pár ezer dollár mínusszal és valószínűleg pár kallódó kézfertőtlenítővel a zsebükben harcolnak a vírus ellen.

Visszatérve a hazai piacra, azért itthon is találkozhatunk pár érdekes dologgal. Szerkesztőségünk kíváncsiságból rákeresett a szóban forgó árucikkekre a legnagyobb hazai apróhirdetési portálon és nem csalódott. A magas árakra számítottunk, de arra nem, hogy az árfolyam akár percenként is változhat. Az egyik 500 ml-es gél az első látogatás alkalmával 1500 Ft-ba került, majd az oldalt frissítve 2 perc múlva már kereken 2000-ért volt beszerezhető. Őszintén már azon sem lepődtünk meg, hogy az addig 4-es csomag fertőtlenítő a következő látogatásunk alkalmával már 3-as csomagra olvadt persze változatlan áron.

Természetesen nem csak a higiéniai piacon akarnak nyerészkedni embertársaink. A napokban több feljelentést is tettek piaci árusok, hentesek ellen a horror árak miatt. Ezek többségében nem állapítottak meg szabálysértést, ugyanis már a kofák is emelt áron kapták az árut, abból is csak keveset, amely kevesebb bevételhez vezet, ha a szokásos áron adják a portékát. Ezt megértjük, nekik is vannak költségeik, meg kell élniük valamiből.

Azonban azt a Fővámtéri piacon áruló hentest már nagyon nem, aki 2800 Ft-ért adta a csirkemellnek kilóját, majd az ellenőrzés hírére 900 Ft-al tudta csökkenteni a termék árát. Érdekes nem? Vajon a 900 Ft-os csökkentés után volt még haszna a hentesnek? A választ az olvasóra bízzuk.

Mikor áll vissza minden a normál kerékvágásba?

Mondhatnánk azt is, hogy akkor, ha véget ér a koronavírus járvány, azonban a folyamatok már hamarabb elkezdődhetnek. Először is, ha véget ér a vásárlási láz és csökken a nyomás a kereskedelmi ellátási láncon, na meg persze a munkaadókon és a munkavállalókon. Utóbbiak terheinek csökkentését az országok kormányai már megkezdték a járulékfizetések redukálásával és egyéb támogató intézkedésekkel.

Sokat segít, ha a kormányok maguk is becsatlakoznak az ellátási láncba. Ezzel kapcsolatban már hallhattunk pozitív eseményeket, például a magyar kormány a napokban rendelt Kínából 3.000.000 szájmaszkot, 86 lélegeztető gépet, 100.000 védőruhát, 100.000 pár kesztyűt és 100.000 tesztet. Bár a csomag nagy része az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók biztonságát szolgálja, a lakossági ellátási láncra nehezedő terhet nagyban enyhítheti.

Mit tehetünk mi? Például szájmaszkért ne a gyógyszertárba menjünk, ott egyébként is szinte kivétel nélkül kifogytak a készletek. Ismerősök által, közösségi oldalakon kutassunk fel olyan munka nélkül maradt, lelkes személyeket, akik kereset kiegészítésként próbálnak magukon és társaikon segíteni olcsó, házilag gyártott szájmaszkokkal.

Kézfertőtlenítőt mi otthon is gyárthatunk, számos receptet találni a világhálón, de kérésre számos patikában kikeverik saját termékeiket, ne ragaszkodjunk a nagy márkákhoz.

Húsért, burgonyáért, tojásért ne a nagy áruházakba menjünk, keressük fel a kis termelőket. Ezzel kíméljük a már így is túlhajszolt kereskedelmi dolgozókat és támogatjuk a jelenleg egyre több piacról kiszoruló őstermelőket.

A vitaminpótlás is kimondottan fontos, de, ha nincs az üzletekben, ne hajhásszuk feleslegesen. Próbáljuk meg természetes módon bevinni azokat. Ahogy szerkesztőségünk is tapasztalta a zöldség és gyümölcs standok utánpótlása megoldott, de ebben az esetben is felkereshetjük a kistermelőket.

Ami a legfontosabb, hogy legyünk türelemmel és, ha lehet, csak akkor mozduljunk ki otthonunkból, ha szükséges. Amennyiben lassítani tudjuk a koronavírus terjedését jobb esetben pár hét múlva túl lehetünk a nehezén, normalizálódnak az árak és az élet is a megszokott módon folyik tovább.

 

Az alábbi képeken látjátok hogy a külföldi nagykereskedésekben mennyibe kerül egy maszk vagy fertőtlenítő!

Erre jön rá egy magyar vállalkozásnak: 27% áfa, munkabér, járulékok, szállítás, raktározás, csomagolás, reklám költség (webshop esetében),  + további a működéshez szükséges kiadások: könyvelő, rezsi, csomagoló anyag, ragasztó ….EZEN ÉRDEMES ELGONDOLKOZNI…

Facebook Comments
Mit gondolsz erről a cikkről vagy a tartalmáról?
  • Tetszik
  • Nem tetszik
  • Elképesztő
  • Gyönyörű
  • Érdekes
  • Átlagos

Hozzászúlások blokkolva vannak